”kaikkea kohtuudella”

Tuoreessa Turvallisuuslehdessä (4/2010) Lauri Kotilainen pohtii turvallisuuden yliannostelua ja toteaa, että se tuhoaa koko turvallisuuden.

”Turvallisuus taitaa olla kuin lääke. Yliannosteltuna se mitätöi itsensä.”

”Jos kulunvalvontaympäristö määritellään liian tiukaksi, joku joutuu juoksemaan koko ajan ovia aukomassa. Sitten alkaa ilmestyä palikoita ovien väliin, lukon kieli jumiutetaan sisään, ja aletaan kulkea työkaverin tunnisteilla. Taas turvallisuuden yliannostus tuhoaa turvallisuuden.”

Tutkin aikoinaan Henley Business Schoolin (silloin Henley Management College) lopputyössäni yrityskulttuuria eri näkökulmista. Yrityskulttuurin osa-alueita määriteltiin karkeasti ottaen asteikolla: liian vähän, sopivasti ja liikaa.

Tutkimukseni pohjalta tutkimastani organisaatiosta löytyi selkeät osa-alueet, joissa ilmeni joku mainituista näkökulmista. Tutkimustulos osoitti tieteellisesti sen mistä kahvihuoneessa joka päivä puhuttiin.

Mistä sitten tietää mitä osa-alueita painotetaan liikaa tai mitä liian vähän? Itse käytin kyselykaavaketta, jossa vastaajan piti arvioida eri väittämien paikkansapitävyyttä oman organisaationsa kannalta.

Sijoitin kyselyn tuloksen Robert E. Quinnin kehittämään Competing Values Frameworkiin:

Lopputuloksesta näkee hyvin selvästi mistä tutkittavassa organisaatiossa kenkä puristi.

Turvallisuudesta ja riskienhallinnasta voisi hyvinkin kehitellä saman tyyppisen helposti toteutettavan tutkimuskokonaisuuden.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s