Isoveli valvoo

Turvallisuusvalvonta on olennainen osa murtojen, varkauksien ja ilkivallantekojen torjuntaa. Turvallisuusvalvonnalla täydennetään rakenteellista murtosuojausta. Rakenteellinen murtosuojaus puolestaan sisältää laajan skaalan erilaisia asioita alkaen asemakaavasta päättyen lukituksen suunnitteluun.

Rakennuksen ympäristöön voidaan vaikuttaa rikollisen toimintamahdollisuuksia joko lisäävästi tai vähentävästi mm.

 

asemakaavalla

aidoilla

istutuksilla

rakennuksilla

valaistuksella

jne.

 

Tekninen turvallisuusvalvonta toteutetaan valvonnan vartioinnin ja kameravalvonnan avulla. Tätä tarkoitusta varten on olemassa paljon erilaisia rikosilmoitin- ja kulunvalvontajärjestelmiä.

Rikosilmoitinlaitteiston ilmaisimet havaitsevat luvattoman liikkumisen vartioidussa tilassa. Ilmaisimilla tapahtuva valvonta jaetaan usein neljään ryhmään:

 

kehävalvonta

kuorivalvonta

tilavalvonta

kohdevalvonta

 

Kehävalvontalaitteet havaitsevat tunkeutumisen alueelle. Se voi olla esimerkiksi tietyn linjan ylitys (esim. aita).

Kuorivalvonnalla tarkoitetaan rakennuksen ulkopinnan valvontaa niin, että rakennukseen sisään tunkeutuminen havaitaan.

Tilavalvonta havaitsee jos valvotussa tilassa liikutaan

Kohdevalvonta varmistaa jonkin yksittäisen kohteen säilymisen (Esim. erityisen arvokas kohde, vaikka kassakaappi).

Rikosilmoitinlaitteiston suunnittelu tulisi aina antaa kokeneen ammattilaisen tehtäväksi. Se pitäisi toteuttaa muusta sähkösuunnittelusta erillisenä työnä. Suunnittelija olisi aina käytävä tutustumassa tiloihin ja siellä harjoitettavan toiminnan laatuun etukäteen.

Rikosilmoitinlaitteisto on liitettävä miehitettyyn valvomoon, esim. vartiointiliikkeen hälytyskeskukseen. Hälytyksen siirto toteutetaan riskialttiissa kohteissa valvottuna siirtoyhteytenä.

Kulunvalvonta on osa teknistä valvontaa. Sen tarkoituksena on selvittää henkilön liikkumisoikeus ja rekisteröidä liikkuminen kohteessa. Kulunvalvontaa toteutetaan vartioinnilla, teknisin laittein ja lukituksen avulla.Vartiointi voi olla:

 

aluevartiointia

piirivartiointia

porttivartiointia

 

Aluevartiointia suoritetaan yleensä yhtenäiseksi vartiointialueeksi katsotulla alueella, esim. yhden laitoksen alueella olevien kohteiden vartiointi. Vartiointivastuu kattaa yleensä koko alueen ja vartija ei saa poistua alueelta vartiointitehtävän aikana. Toimeksiantajia on yksi.

Piirivartiointi tarkoittaa useamman erillisen kohteen vartiointia. Kohteiden välille voi jäädä vartiointitehtäviin kuulumattomia alueita. Toimeksiantajia on useita.

Porttivartioinnissa vartija tai vahtimestari ohjaa ja valvoo kulkua vartioitavaan kohteeseen.

Kameravalvontaa voidaan käyttää vartijan apuvälineenä alue- ja porttivartioinnissa ja kulunvalvonnassa. Se sopii hyvin porttien, lastauspaikkojen, varastojen, jne. vartiointiin sekä vaikkapa ajoneuvoliikenteen valvontaan.

 

Murtosuojauksen ja turvallisuusvalvonnan tehtävänä on estää murtoja ja varkauksia sekä pienentää niistä aiheutuvia vahinkoja. Vakuutusyhtiökin edellyttää vakuutuksesi liitteenä olevissa suojeluohjeissa asianmukaisia toimenpiteitä rikosvahinkojen välttämiseksi. Joidenkin teknisten välineiden käytön perusteella voit saada vakuutusmaksuihisi alennuksia, mutta todellinen hyöty syntyy siitä että rikollinen ei häiritse toimintaasi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s