4 myyttiä riskeistä 2

2. riskien seuraukset tasaantuvat ajan myötä

Usein ajatellaan, että riskit tasaantuvat ajan mittaan. Tämä ei pidä paikkaansa. Toisille sattuu ja tapahtuu paljon useammin kuin toisille. Rapatessa roiskuu, sanotaan. Hyvä rappari tosin tekee työnsä siihen malliin, että ei edes putoa lattialle, saati sitten roisku.

Lienee mahdotonta rakentaa sellaista tietopohjaa, jonka avulla voitaisiin hallita kaikki mahdolliset riskit luotettavasti. Voidaan kuitenkin tehdä erilaisia valintoja, jotka johtavat paremmin tuntemiimme riskeihin. Jokainen meistä hallitsee jonkin asian paremmin kuin muut, myös riskeistä puhuttaessa.

Jos olemme hyviä joidenkin riskien kanssa, miksi emme voisi hallita niitä kaikkia yhtä hyvin? Tai suurinta osaa?

Osa kokemuksista ja tiedosta on toki avuksi useammankin riskin hallinnassa. Kaikilla on aiempia kokemuksia, joiden avulla on selviytynyt hankalista tilanteista. Vanhat ratkaisumallit eivät välttämättä kuitenkaan toimi toivotulla tavalla, jos olosuhteet ovat erilaiset. Meidän on mietittävä kuinka hyvin vanha tietomme vastaa uusien olosuhteiden vaatimuksia ja pääseekö sen avulla niihin tavoitteisiin, joihin pyrimme.

Se miten olemassa oleva tietomme ja kokemuksemme sitten auttaa meitä uusien riskien hallinnassa riippuu kahdesta seikasta. Siitä miten tietopohja vastaa riskin luonnetta ja riskin ennalta arvattavuudesta. Uudet vaihtoehdot, valinnan mahdollisuudet, muuttavat väistämättä vanhan tiedon sopivuutta tilanteeseen. Valinnan mahdollisuudet voivat avautua eteemme yllättäen tai erilaisina kuin aikaisemmin.

Kaikki uudet tilanteet tuovat mukanaan mahdollisuuden, että kokonaan uusi tietojen ja taitojen yhdistelmä on paras vaihtoehto riskien hallinnan kannalta. Joskus tärkeimmäksi koettu tieto tai taito ei johdakaan toivottuun lopputulokseen tai tarvitaan tietoja ja taitoja, joita on kyllä olemassa, mutta joita ei ole osattu ottaa huomioon.

Jokainen riski erottelee ne jotka pystyvät oppimaan siitä lisää, niistä jotka eivät kykene. Valitse siis vaihtoehdoistasi ne, jotka johtavat jo tuntemiisi riskeihin. Pääset helpommalla ja pidemmälle kun tunnet olosuhteitasi entuudestaan.

Oppimisella on sekin hyvä puoli, että se sopii yhtä hyvin sekä vahinkoriskien että liikeriskien hallintaan. Vahinkoriskikin on omalla tavallaan liikeriski, tai ainakin se muuttuu sellaiseksi kun toimintasi vaikkapa tulipalon tai rikoksen seurauksena keskeytyy.

Tunnista siis ne riskisi joista voit oppia nopeimmin ja valitse sellainen toiminta, joka johtaa näihin riskeihin mieluummin kuin tuntemattomiin tai vaikeasti opittaviin riskeihin. Riskit eivät suinkaan tasoitu ajan myötä, vaan korostuvat ja tekevät samalla voittajia ja häviäjiä sen mukaan, miten nopeasti pystyt oppimaan niiden luonnetta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s