Vakuutuksen osapuolten tiedonantovelvollisuus

Vakuutussopimuksen mukana vakuutusyhtiö toimittaa läjän vakuutusehtoja. On yleiset sopimusehdot, varsinaiset vakuutuslajikohtaiset ehdot ja suojeluohjeet.

Yleiset sopimusehdot käsittelee osin itsestäänselvyyksiä, kuten kuka on vakuutuksenottaja, vakuutuksenantaja, vakuutettu, mitä tarkoittaa vahinko tai suojeluohje.

Yleisissä sopimusehdoissa puhutaan myös vakuutuksen osapuolten tiedonantovelvollisuudesta toisilleen.

 

Tiedonantovelvollisuus ei ole tasapuolista, kuten voisi äkkiseltään luulla.

 

Vakuutusyhtiön tiedonantovelvollisuus rajoittuu käytännössä siihen, että vakuutuksenottajalle annetaan tiedot vakuutustarpeen arvioimiseen ja valitsemiseen sekä tiedot tarjolla olevista vakuutusmuodoista.

Vakuutusyhtiön tiedonantovelvollisuus täyttyy jo sillä, että se antaa vakuutustarjouksen mukana esitteen tarjolla olevista vakuutusmuodoista. Asiakas saapi sitten itse selvittää mitä haluaa.

Vakuutusyhtiön tiedonantovelvollisuuden räikein puute on se, että vakuutusyhtiön edustajan antama lupaus korvauksesta ei sido vakuutusyhtiötä.

Asiakkaana odottaisin minkä tahansa yrityksen antamien kaikkien lupausten olevan saman arvoisia. Asiakkaan kannalta oleellisin lupaus, lupaus korvauksesta, ei ole vakuutusyhtiötä sitova!

Vakuutuksenottajan tiedonantovelvollisuus on sitä vastoin erittäin laaja. Hänen on annettava vakuutusyhtiölle todenmukaiset ja täydelliset vastaukset kaikkiin vakuutusyhtiön esittämiin kysymyksiin.

Jos annetut tiedot osoittautuvat vääriksi, on vakuutuksenottajalla velvollisuus oikaista väärät tiedot. Nekin, jotka johtuvat väärinkäsityksistä tai vaaran lisääntymisestä vakuutuksen ottamisen jälkeen.

Vakuutuksenottaja velvoitetaan tietämään milloin vaara on lisääntynyt. Ellei vakuutuksenottaja täytä velvollisuuttaan, oikeus korvaukseen voidaan menettää ja vakuutusyhtiö saa pitää vakuutusmaksun.

 

Se siitä tasapuolisuudesta.

 

Pääosa vakuutusehdoistakin on kuitenkin koko lailla järjellisiä ja perusteltuja. Niiden yleissävystä voidaan kuitenkin päätellä, että ne on tarkoitettu suojaamaan paremminkin vakuutusyhtiötä kuin vakuutuksenottajaa.

Sopimuksia tehtäessä on normaalia, että molemmat osapuolet osallistuvat sopimustekstin laatimiseen. Vakuutussopimus on kuitenkin ota tai jätä periaatteella toimiva massatuote paremminkin kuin sopimus perinteisessä mielessä.

Lue edes kerran elämässäsi vakuutustesi ehdot läpi.

Lähde: Santanen, Laitinen, Kekäle, Vakuutus ja riskit, Edita 2002

Jätä kommentti