Vain ihmisiä voi johtaa

Sain käsiini Ilkka Ilmosen, Jani Kallion, Jani Koskisen ja Markku Rajamäen kirjoittaman uunituoreen kirjan Johda riskejä – käytännön opas yrityksen riskienhallintaan.

Kirjan takakannessa sanotaan, että ”kirja antaa kattavan ja selkeän kuvan riskienhallintaan liittyvästä toimintakentästä niin yrityksen sisällä kuin erilaisten ulkopuolisten vaatimustenkin kannalta” ja ”… siitä saa käytänön vinkkejä ja neuvoja riskienhallintatyöhön.

Itse asiassa kirja on lupauksistaan huolimatta kuitenkin kovin akateeminen. Kovin paljoa siitä ei irtoa sellaista tietoa, jota ei olisi ollut olemassa jo aikaisemmin. Käytännön nevot ja ohjeet ovat kovin yleisluontoisia, pohjalta: sitouta johto, tunnista ja arvioi riskit, valitse riskienhallintamenetelmä, seuraa ja kehitä.

Riskienhallintamenetelmät käydään läpi parin sivun aikana. Riskienhallintakeinoina esitellään lyhyesti riskin hyväksyminen, poistaminen, pienentäminen ja siirtäminen, jotka tosiasiassa ovatkin ainoat riskienhallintakeinot. Muut keinot liittyvät yleensä riskien toteutuminsen seurausten rahoittamiseen.

Hyvää kirjassa on se, että siinä käsitellään riskikenttää hyvinkin laajasti. Riskit on jaettu neljään kategoriaan: Strategiset riskit, taloudelliset riskit, operatiiviset riskit ja vahinkoriskit. Näin ollen kirja antaa hyvän kuvan siitä, kuinka suurin osa riskeistä on kuitenkin sellaisia, joita ei voida perinteisesti vakuuttaa.

Strategisia riskejä ovat esimerkiksi liiketoiminnan kehittämiseen tai liiketoimintaympäristöön liittyvät riskit, taloudellisia korko- tai vastapuoliriskit, operatiivisia sopimus- ja vastuuriskit tai johtamiseen liittyvät riskit sekä vahinkoriskejä toimitilaturvallisuus tai työterveus- ja turvallisuus, muutamia mainitakseni.

Kirjan avulla voi ehkä löytää käyttökelpoisia työkaluja riskienhallintatoiminnan aloittamiseksi, mutta lupaamiaan käytännön vinkkejä ja ohjeita siltä on turha odottaa. Kirja lienee suunnattu PK yrityksistä enemmänkin K:n suuntaan, ja sielläkin pikemminkin isompaan päähän, sekä suuryritysten riskienhallintatehtävissä oleville. Mitään pikastarttia kirja ei tarjoa.

Loppuun pieni saivartelu. Kirjan nimi on ”johda riskejä”, mutta vain ihmisiä voidaan johtaa. Voit kokeilla. Mene tunnistamasi riskin viereen ja ala johtaa sitä. Komenna sitä poistumaan… Ei tainnut onnistua?

Kaikkien riskien takana on inhimillinen toiminta. Ilman ihmisen toimintaa riski ei ole riski, eikä vahinko ole vahinko. Johda mielummin ihmisiä älä riskejä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s