Suojeluohjeet

Vakuutuksesta maksettavaa korvausta voidaan alentaa tai se voidaan evätä kokonaan jos vahingon kärsinyt tai häneen samastettava ei ole noudattanut suojeluohjeita. Suojeluohjeet olet saanut aikanaan vakuutusehtojen mukana tai liitteenä. Vaan oletko koskaan edes vilkaissut niitä?

Suojeluohjeissa on tavallisimpia toimenpiteitä, joita noudattamalla pyritään estämään vahinkoja tai pienentämään niiden laajuutta. Suojeluohje sisältää ohjeen tai määräyksen laitteesta tai menettelytavasta tai muusta järjestelystä, jolla on tarkoitus estää tai rajoittaa vahingon syntymistä.

Harkittaessa korvauksen alentamista suojeluohjeiden noudattamatta jättämisen takia on tarkasteltava seuraavia asioita:

 

Onko suojeluohje sellainen, että vakuutettu on voinut sen perusteella tietää, miten hänen on meneteltävä säilyttääkseen oikeutensa vähentämättömään korvaukseen? Soveltuuko suojeluohje kyseessä olevaan vahinkotapahtumaan?

Onko laiminlyönti tai menettely johtanut vahinkoon? Onko se suurentanut vahinkoa?

 

Jos suojeluohje on selkeä ja laiminlyönnin ja vahingon välillä on syy-yhteys, pohditaan seuraavaksi minkä asteinen huolimattomuus on kysymyksessä. Huolimattomuuden asteet ovat tahallisuus, törkeä huolimattomuus, tavallinen huolimattomuus ja vähäinen huolimattomuus.

 

 • Tahallisella teolla tai törkeällä huolimattomuudella aiheutettu vahinko evätään lähes poikkeuksetta.
 • Tavallinen huolimattomuus suojeluohjeen noudattamisessa johtaa yleensä korvauksen alentamiseen.
 • Vähäinen huolimattomuus suojeluohjeen noudattamisessa ei vaikuta korvauksen määrään mitenkään.

 

 Tekona törkeä huolimattomuus lähestyy tahallista tekoa. Törkeä huolimattomuus suojeluohjeen noudattamisessa on lähes sama asia kuin itse vahingon aiheuttaminen törkeällä huolimattomuudella.

Suojeluohjeitakin on eri tyyppisiä. Mitä yksiselitteisempi ja täsmällisempi suojeluohje on, sitä tarkemmin vakuutetun on sitä noudatettava. Vastaavasti, mitä yleisempi ohje, sitä vähemmän toimia voidaan vakuutetulta edellyttää.

Jos suojeluohje ei anna yksityiskohtaisia ohjeita, vakuutetun voida edellyttää ryhtyvän normaalitoiminnasta poikkeaviin toimenpiteisiin.

Jos vakuutettu ei ole suojeluohjeen yleisluontoisuuden tai tulkinnanvaraisuuden takia voinut tietää mitä hänen olisi pitänyt tehdä vahingon estääkseen, on hänen huolimattomuutensa vähäistä.

Vakuutusyhtiö ei voi rajoittaa vakuutuksen korvauspiiriä suojeluohjeilla. Sitä varten on olemassa rajoitusehdot. Jos taas suojeluohjeen tyyppistä määräystä käytettäisiin rajoitusehtona, voisi vakuutusyhtiö olosuhteista riippumatta evätä vahingon, eikä huolimattomuuden asteella suhteessa olosuhteisiin näin olisi merkitystä.

 

Rajoitusehto on vakuutusehtoihin sisältyvä määräys, jolla vakuutuksenottajalle kerrotaan millaisia vahinkoja vakuutuksesta ei koskaan korvata. Rajoitusehto on suojeluohjeeseen verrattuna joustamaton määräys, jonka rajoituksiin eivät olosuhteet tai vakuutetun toiminta vaikuta. Suojeluohjetta käytettäessä taas voidaan olosuhteille antaa tilanteesta ja ohjeen laadusta riippuen suurikin merkitys.

Kannattaa lukea ajatuksella myös se pienellä präntätty teksti toiselta puolelta paperia. Sieltä voivat hyvinkin löytyä ne eri vakuutuksia erottavat olennaiset tekijät.

One comment

 1. Pekka Järvinen

  Terve Hannu,

  Vaikutat todelliselta asiantuntijalta vakuutusasioissa, olisiko mahdollista vaihtaa muutama sana suoraan sähköpostin välityksellä? Minulla olisi kiperä tilanne päällänsä ja tarvisin ulkopuolisen näkökulmaa ja mahdollisesti vinkkejä.
  Kiitos.

  pujottelija(ät)luukku.com

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s