Yrittäjän eläkelain piiriin 30% omistusosuudella

Yrittäjän eläkelain piiriin kuuluvan yrittäjän määritelmä on laajenemassa vuoden 2011 alusta. Lakiesityksen mukaan osakeyhtiön johtavassa asemassa työskentelevä osakas on yrittäjä ja hänen eläketurvansa pitää vakuuttaa YEL:n mukaan, jos hän omistaa yksin yli 30 prosenttia yhtiön osakkeista tai äänimäärästä. Vaikka omistusosuus olisi alle 30 prosenttia, yrittäjän kuuluu vakuuttaa eläketurvansa yrittäjän eläkelain mukaan, kuten nykyisinkin, jos hän omistaa yhdessä perheenjäsentensä kanssa yli 50 prosenttia.

Hallitus on antanut työeläkelakien yrittäjämääritelmän muutosta koskevan lakiesityksen 17.9.2010 (HE 135/2010). Hallituksen esitys perustuu yrittäjien sosiaaliturvaa kehittämistä selvittäneen työryhmän ehdotuksiin.  Lainmuutos tuo YEL-vakuutukseen yrittäjiä, jotka ovat jääneet työeläketurvan ulkopuolella tai vakuutettu työntekijän eläkelain piirissä.

Muutos koskee uutta yrittäjää jo ensi vuonna

Kun uusi yrittäjä aloittaa yrittäjätoimintansa 1.1.2011 ja sen jälkeen hänen eläketurvansa vakuutetaan uuden YEL:n mukaisesti jo heti. Vakuutuksen järjestämisaika on kuusi kuukautta.

Nykylaissa on varsinkin osakeyhtiöiden osakkaiden kannalta ollut puutteita. Esimerkiksi jos kahdella yrittäjällä on yhtä suuret osuudet, heidät on pitänyt vakuuttaa työntekijän eläkelain, TyEL:n, mukaan. Käytännössä he ovat yrittäjäasemassa. Omistajat eivät aina nosta palkkaa, vaan osinkoa tai voitto-osuuksia, joista eläketurvaa ei kerry. Tällaisen yrittäjän täytyy vakuuttaa itsensä jo kesäkuun 2011 loppuun mennessä, jos hänen omistusosuutensa yksin on yli 30 prosenttia.

Siirrolle TyEL:sta YEL:iin pitkä siirtymäaika

Muutos koskee myös nyt TyEL:ssä itsensä vakuuttanutta uudet omistusrajat täyttävää osaomistajaa. Nykylain mukaan osakeyhtiön osakas on vakuutettu TyEL:n mukaan, jos hän omistaa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa enintään 50 prosenttia. Vakuuttamisen vaihtamiselle TyEL:stä YEL:iin on aikaa vuoden 2014 kesäkuun loppuun asti.

Lisää yrittäjiä YEL:iin

Laajennus tuo YEL-vakuutukseen arviolta noin 8 000 uutta vakuutettua ja noin 10 000 yrittäjän vakuuttaminen tulee siirtymään TyEL:sta yrittäjän eläkelain piiriin. Eläketurvaan muutos ei vaikuta, sillä yrittäjillä ja työntekijöillä on periaatteessa samanlainen työeläketurva. Yrittäjä voi kuitenkin itse vaikuttaa eläketurvansa suuruuteen. Riittävä eläketurva edellyttää, että vakuutuksen perusteena oleva työtulo vastaa yrittäjän työpanosta.

Tapaturmavakuutuslain kokonaisuudistuksen yhteydessä vuonna 2014 ratkaistaan, tulevatko myös sen työntekijää koskevat säännökset vastaamaan nyt ehdotettua työeläkelakien muutosta. Näin ollen osakeyhtiön johtavassa asemassa työskentelevä osakas vakuutetaan tapaturman varalta vielä työntekijänä, jos hänen omistusosuutensa yksin tai yhdessä perheenjäsentensä kanssa on enintään 50 prosenttia.

 

Lähde: http://www.ilmarinen.fi/Production/fi/ilmarinen/06_mediapalvelu/02_uutiset_tiedotteet/01_uutiset_2010/2010_09_24.jsp

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s