Rahantuloa ei voi estää

Maksetuista työeläkevakuutusmaksuista kertyy yritykselle rahastoa eläkeyhtiöön. Kertynyt rahasto vaikuttaa yrityksen saaman asiakashyvityksen määrään ja sitä kautta sen maksamiin työeläkemaksuihin.

Asiakashyvityksen määrästä noin puolet määräytyy kertyneen rahaston mukaan ja toinen puoli edellisen vuoden maksettujen työeläkemaksujen mukaan.

Noin neljäsosa maksetuista maksuista rahastoidaan vuosittain yrityksen rahastoon. Loput työeläkemaksuista käytetään nykyisten eläkkeiden maksuun.

Asiakashyvitys on TyEL maksuun annettava yrityskohtainen alennus. Kertynyt rahasto vaikuttaa hyvityksen määrään ja pitkäaikaiset asiakaat hyötyvät siten asiakashyvityksistä eniten koska heille on kertynyt eniten rahastoa. Oman rahaston määrän voi tarkistaa omasta työeläkeyhtiöstä.

Kaikille vakuutussopimuksen työeläkeyhtiön kanssa tehneille kertyy rahastoa. Tilapäisille työnantajille sitä ei kerry. Tilapäinset työnantajat eivät myöskään saa hyvityksiä.

Jos yritys menee ja vaihtaa työeläkeyhtiötä, rahasto jää vanhaan yhtiöön, vaikka se saakin vanhasta työeläkeyhtiöstään ns. jälkihyvityksiä muutaman vuoden ajan. Jos rahaston suuruun on alle 50.000 Euroa, jälkihyvityksikään ei saa.

Rahastoa ei voi saada omaan käyttöönsä. Se vaikuttaa ainoastaan asiakshyvityksiin, jotka eivät ole rahaston varoja vaan erikseen määrättyjä muita eriä. Jaettavan rahan määrään vaikuttaa mm. työeäkeyhtiön sijoitustoiminnan tulos ja sen vakuutusten hoitotoiminnan tehokkuus.

Älä missään nimessä koskaan mene vaihtamaan työeläkeyhtiötä, vaikka muuten puljaisit vakuutustesi kanssa kuinka paljon. (Paitsi jos vaihtoon liittyy jotain muuta vääntöä, esim. tontti- tai kiinteistökauppaa. Ja siinäkin tapauksessa kytkykauppa taitaa olla laissa kielletty, vaikka sitä tehdäänkin: ”saat tontin vähän halvemmalla kun siirrät TyEL:si meille”). TyEL vakuutusta siirtelemällä häviät käytännössä aina.

Vanhassa yhtiössä rahastosi suhde yhtiössä pysyneiden yritysten rahastoihin nähden pienenee koko ajan, koska se ei enää kasva kuten muut. Siten myös jälkihyvityksen osuus koko työeläkeyhtiön hyvityspotista pienenee koko ajan.

Uudessa yhtiössä taas rahasto kertyy pikkuhiljaa yllä mainitun 25% työeläkemaksusta -vauhtia. Asiakashyvityksiin tulee aina työeläkeyhtiötä vaihdettaessa notkahdus.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s