Samarialaisvahingot
Liikennevahinkojen korvaamisen yhteydessä puhutaan samarialaisvahingoista.
Niillä tarkoitetaan vahinkopaikalle auttamaan jääneelle ulkopuoliselle aiheutuneita vahinkoja.
Liikennevakuutuslaki muuttui vuoden 2017 alussa ja tähän, aikaisemmin epäreiluun, lainkohtaan tuli nyt muutos.
Vanhan liikennevakuutuslain mukaan (10§ 3 momentti):
”jos joku tieliikenteessä tapahtuneen liikenneonnettomuuden johdosta on joutunut sellaiseen tilanteeseen, että on välttämätöntä kuljettaa hänet heti saamaan hoitoa, Liikennevakutuskeskus on, jos kuljetukseen on käytetty moottoriajoneuvoa, velvollinen suorittamaan korvauksen korjauskustannuksista sekä kuljettamisesta johtuneesta moottoriajoneuvon ja vahingoittunutta kuljetuksen yhteydessä auttaneen henkilön vaatteiden vahingoittumisesta ja likaantumisesta. Mikäli vastuussa oleva vakuutusyhtiö on tiedossa, asian käsittely kuuluu kuitenkin sille.”
Suomeksi sanottuna, vahinkopaikalle auttamaan jääneelle sattuneista vahingoista korvattiin vain ajoneuvon ja vaatteiden likaantuminen tai rikkoutuminen, ei muuta.
Uudessa Liikennevakuutuslaissa (2016/460) auttajalle maksettavat korvaukset ovat laajemmat ja oikeudenmukaisemmat.
Lain 3. Luvun 39§ kuuluu seuraavasti:
”Jos joku on liikenneonnettomuuden seurauksena joutunut sellaiseen tilaan, että hänelle on välttämätöntä heti antaa ensiapua tai kuljettaa hänet saamaan hoitoa, liikennevahingosta vastuussa oleva vakuutusyhtiö on velvollinen korvaamaan vahinkoa kärsinyttä auttaneelle henkilölle auttamisesta aiheutuneen välittömän henkilö- ja esinevahingon. Vahinkoja, jotka ovat aiheutuneet pelastustointa ammattimaisesti hoitavalle henkilölle tai tähän toimintaan liittyvälle omaisuudelle, ei kuitenkaan korvata.”
Nyt korvattavia vahinkoja ovat kaikki suoranaiset henkiö- ja esinevahingot. Esimerkkinä voisi mainita vaikka auttamisen yhteydessä rikoutuneet tai kadonneet silmälasit tai syntyneet haavat ja ruhjeet.
Pois ei voida toki laskea aikaisemman lain tarkoittamia kuljettamisesta ajoneuvolle aiheutuneita vahinkoja, jotka myös ovat auttamisesta aiheutuneita suoranaisia esinevahinkoja.
Uudella lailla on korjattu vanha omituinen ja epäoikeudenmukainen käytäntö, että mitään muuta vahinkoa ei voida korvata, kuin ajoneuvolle tai vaatteille aiheutunut. Auttamaan pysähtyminen on kuitenkin Tieliikennelain 4 Luvun 57§ ja 58§:ssä säädetty pakolliseksi.