Orjakansaa

Yle Satakunta 13.7.2011

Suomalaiset ovat sodassa sivistystä, ahkeruutta ja lähimmäisenrakkautta vastaan. Näin uskoo SuomiAreenassa tänään puhunut Trainers’ Housen valmentaja Jari Sarasvuo. Hänen mukaansa tämän kehityksen pysäyttämiseksi tarvitaan moraalisia majakoita, jotka uskaltava sanoa miten asiat ovat. – Emme kestä sitä määrää vapautta mitä meillä on. Meitä pitäisi valvoa enemmän, Sarasvuo toteaa.

Sarasvuon mukaan suurin osa kansalaisista uskoo olevansa rehellisempiä ja moraalisempia kuin naapuri. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa.

– Hyveellinen ihminen oppii elämään hyveidensä mukaisesti vasta kun löytää itsestään näiden hyveidensä vastakohtia eli tunnustaa itselleen, että on tehtävä työtä oman moraalin suhteen. Eli vastuukäsite alkaa siitä kun ymmärtää, että ei itse ole kaikkina hetkinä pystynyt olemaan vastuullinen.

Bisnes moraalisempi kuin ihminen

Sarasvuo osallistui SuomiAreenan keskusteluun, jossa pohdittiin voiko bisnes pelastaa maailman. Hänen mukaansa bisnes on aina luonut sen vaurauden, jolla huolehditaan heikommista. Sarasvuo uskookin, että bisnes synnyttää hyvinvointia ja on myös moraalisesti valmiutuneempaa kuin yksittäisen ihmisen toiminta.

– Bisneksessä on arvot tiukemmassa, sillä moraalittomasta bisneksestä rangaistaan välittömästi. Tavallinen ihminen voi käyttäytyä pitkään moraalittomasti ilman, että seurauksia joutuu heti kohtaamaan.

Pakkokeinot käyttöön

Sarasvuon mukaan suomalaiset ovat nyt laiskempia ja epärehellisempiä kuin ennen. Hyveet rapautuvat, kun niistä ei puhuta enää velvoitteina. Hän toivookin, että ihmiset pakotettaisiin kohtaamaan tekojensa seuraukset.

– Huono käytös saadaan loppumaan, kun päätetään, että sitä ei hyväksytä ja huolehditaan siitä, että poliisilla ja lainsäätäjillä on riittävästi resursseja. Meitä pitäisi valvoa enemmän ja sakkojen pitäisi olla isompia, Sarasvuo toteaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s