Toiminnan riskit

Perinteisiksi yritystoiminnan vahinkoriskeiksi luetaan toiminnan keskeytyminen sekä vastuu ja oikeusturvariskit. Toiminnan keskeytyminen vakuuttamisen kannalta on vahvasti sidoksissa omaisuusvakuutukseen. Sen sijaan vastuu ja oikeusturvariskit voidaan katsoa puhtaiksi toiminnan riskeiksi.

Vastuuriskejä voi syntyä sopimussuhteessa tai sen ulkopuolella. Sopimussuhteiden ulkopuolisia riskejä voidaan vakuuttaa. Sopimuksiin perustuvia vastuuriskejä on hallittava muilla keinoilla. Sopimussuhteeseen perustuva vahingonkorvausvastuu on jatkuvasti tullut tärkeämmäksi osa-alueeksi toiminnan riskien joukossa.

Tärkeimpiä sopimuksia vahingonkorvaussäännösten kannalta ovat kauppasopimukset ja palveluiden myyntisopimukset. Sopimussuhteeseen perustuvia vastuita ovat esimerkiksi tuotevastuu ja konsulttien, asianajajien, tilintarkastajien, ym. ammattiryhmien sopimusvastuut. Myös kuljetusvastuut syntyvät yleensä sopimuksen perusteella.

Sopimuksen osapuolien intressinä on se, että sopimus täytetään. Jos esimerkiksi tavarassa on virhe, sen ei katsota olevan kauppasopimuksen mukainen. Kauppalain mukaan tavaran on vastattava sitä mitä on sovittu, lajiltaan, määrältään, laadultaan ja muilta ominaisuuksiltaan, ja lisäksi myös pakkaukseltaan. Myyjän on toimitettava virheellisen tavaran tilalle uusi tuote tai palautettava kauppahinta.

Jos tuote aiheuttaa vahinkoa henkilölle tai muulle omaisuudelle kuin itselleen, on kysymyksessä tuotevastuu. Myyjä tai valmistaja vastaa tuotevahingosta sopimuksen tai lain perusteella.

Vahingonkorvaus ei yleensä ole sopimusrikkomuksessa ensisijainen keino. Ostajan kannalta oleellisempaa on pyrkiä samaan myyjä täyttämään sopimus, esimerkiksi toimittamaan tai korjaamaan myymänsä tuote. Kauppahinnan alennusta voidaan myös käyttää.

Vahingonkorvauksen avulla ostaja voi pyrkiä saamaan hyvityksen sopimusrikkomuksesta. Kyseessä on usein sellaisia eriä, joita ostaja ei muuten voi saada myyjää maksamaan. Sopimussuhteessa valtaosa aiheutetuista vahingoista onkin varallisuusvahinkoja.

Sopimussuhteiden ulkopuolisissa vastuissa on yleensä kysymys tuottamukseen perustuvasta vastuusta. Tuottamus voi olla huolimattomuutta, laiminlyöntiä tai ankaraa vastuuta.

Vahingonkorvausoikeuden lähtökohtana pidetään sääntöä, jonka mukaan jokaisen on itse kärsittävä vahinko, joka häntä kohtaa. Jotta vahinko voitaisiin sälyttää toisen kannettavaksi, siihen täytyy olla vastuuperuste (tuottamus). Toiselle aiheutettu vahinko on siten syyllisen korvattava.

Sopimusten ulkopuolinen vastuu syntyy yleensä jos on tehty jotain, mitä ei olisi pitänyt, tai on jätetty tekemättä jotain, mitä olisi pitänyt tehdä. Tästä syntyy moitittava menettely, josta voi syntyä korvausvastuu, jos vahinko sattuu. Sopimussuhteiden ulkopuolinen vastuu voidaan vakuutta yrityksen toiminnan vastuuvakuutuksella.

Vakuutus ei kuitenkaan estä vahinkojen syntyä, vaan ainoastaan tasaa aiheutuneita vahingonkorvauksia. Lisäksi vakuutusyhtiö ottaa ennemmin tai myöhemmin maksamansa korvaukset takaisin korottamalla vakuutusmaksuja. Jos vahinkoja alkaa ilmetä paljon, se voi jopa irtisanoa vakuutuksen. Huonolla vahinkotilastolla on uutta vakuutusta hyvin hankala saada.

Sopimusriskien hallintaan löytyy ammattiapua. Monet konsulttitoimistot ja lakiasiaintoimistot auttavat sopimusriskien hallinnassa. Googlettamalla löytynee sopivia ehdokkaita. Sopimusten ulkopuolisissa riskeissä auttaa oma vakuutusmeklarisi tai vakuutusyhtiön vastuuriskien asiantuntijat.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s