Ukkonen, siitä suomalaiset tykkää…

Iltasanomat 11.6.2011

Moni suomalainen on laiska suojaamaan omaisuuttaan ukkosen varalta. Esimerkiksi viime kesänä salamat paukkuivat tiheään, ja se näkyi myös omaisuusvahinkotilastoissa.

Pelastusopiston asiantuntijat ovat arvioineet, että viime vuonna ukkoset toivat noin 5,7 miljoonan euron edestä omaisuusvahinkoja.

Tämä on yli kaksinkertaisesti enemmän kuin tavanomaisina vuosina.

– Ukkonen rikkoo tavanomaisesti herkkiä laitteita, kuten kodin elektroniikkaa, mutta pahimmillaan salama voi sytyttää talonkin, kertoo henkilöasiakkaiden korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa vakuutusyhtiö Ifistä.

Pelastusopiston erikoistutkija kertoo nykypäivän online-ilmiöstä. Kodinelektroniikkaa ei enää kytketä pois vaan laitteita pidetään jatkuvasti herätevirralla.

– Enää ei ole niin, että tietokone avataan kerran päivässä, vaan se on aina päällä. Statustahan pitää päivittää monta kertaa päivässä. Erityisesti nuoret ajattelevat, ettei ukkonen minun kohdalleni osu, sanoo erikoistutkija Kari Junttila.

Viime vuonna ukkoset ja salamat sytyttivät Suomessa ennätysmäärän maasto- ja rakennuspaloja. Pelastusopiston mukaan maastopalojen määrä oli jopa 3–6 kertaa suurempi kuin edellisinä vuosina ja rakennuspalojen määrä yli kolminkertainen.

Ukkosmyrskyt ja salamat tuovat eniten harmia erityisesti omakotitaloille ja haja-asutusalueille, mutta kaupungissakin kannattaa olla tarkkana.

– Jos esimerkiksi tietokone hajoaa ukkosesta, kotivakuutus korvaa sen. Mutta vakuutus ei korvaa menetettyjä tiedostoja tai ansion menetystä. Vain konkreettiset välittömät vahingot korvataan ja tiedostot on rajattu pois kotivakuutuksen piiristä, Vaitomaa kertoo.

Vaikka tulevan kesän ukkospuuskia on hankala ennustaa etukäteen, kannattaa maalaisjärkeä kuitenkin käyttää.

– Jos oikeasti haluaa suojata ukkoselta, laitteet pitää ottaa irti myös seinästä siitä huolimatta, että konttaamista ja kurottamistahan se taas tietää. Ei virran päältä ottaminen riitä, Vaitomaa muistuttaa.

Suhteellisesti eniten vahinkoja sattuu maatalous- ja metsätalousyrityksille.

Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkosia voidaan ennustaa luotettavasti muutamia päiviä eteenpäin.

– Meillä on käytössä kolmiportainen varoitusjärjestelmä. Esimerkiksi ukkospuuskista annetaan varoitukset seuraavalle vuorokaudelle tai ennakkovaroitus pisimmillään kaksi vuorokautta etukäteen, sanoo meteorologi Pauli Jokinen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s