Haavoittuneiden kuolemantuomio
Olen paasannut moneen otteeseen siitä, että kriittiset riskit on hoidettava kuntoon mahdollisimman nopeasti. Mistä sitten tietää, mitkä riskit ovat niitä kriittisimpiä?
Apu tulee sotaväen suunnalta.
Taistelukentillä lääkintähenkilökunta joutuu tekemään päätöksiä haavoittuneiden avuntarpeesta. Sielläkin huomio pitää kiinnittää kriittisimpiin potilaisiin.
Haavoittuneet jaetaan kolmeen ryhmään:
- Ne jotka tulevat kuolemaan joka tapauksessa teki mitä tahansa.
- Ne jotka voivat selviytyä pienin toimenpitein tai voivat odottaa toimenpiteitä myöhempään.
- Ne jotka tarvitsevat välittömiä toimenpiteitä jäädäkseen eloon
Yrityksessäkään ei ole tarkoituksenmukaista varautua kaikkien tunnistettujen riskien varalta. Kun käytetään yllä mainittua jaottelua havaittuihin riskeihin, saadaan seuraavanlainen ryhmittely:
- Asiat joilla ei ole merkittävää vaikutusta.
- Asiat jotka voidaan siirtää myöhemmäksi.
- Asiat joihin on puututtava heti
Noinhan se tietysti on, mutta ollaanko tässä nyt yhtään lähempänä selkeää jaottelua, jonka perusteella voidaan ryhtyä toimenpiteisiin?
Kyllä. Nyt otamme avuksi riskikartan, johon on valmiiksi arvioitu riskien toteutumisen vaikutukset ja todennäköisyydet.
Nyt alkaa jo hahmottua mitkä riskit vaikuttavat toteutuessaan liiketoimintaan kaikkein haitallisimmin. Sietämättömät ja merkittävät riskit ovat niitä, joihin on puututtava heti. Yleensä riskialtista toimintaa ei pidä edes aloittaa tai jatkaa ennen kuin näille riskeille, varsinkin sietämättömille, on tehty jotain.
Kohtalaisiin riskeihin kohdistuvia toimenpiteitä voidaan lykätä, kunnes merkittävät riskit on hoidettu. Siedettävät riskit voivat jopa kuulua luokkaan, jonka sisältäville riskeille ei tarvitse tehdä mitään.
Kun päätetään mihin riskeihin kohdistetaan toimenpiteitä ja millä aikataululla, päätetään samalla mihin asioihin ei puututa. Tämä on tärkeää huomioida organisaation toiminnan ja vastuiden kannalta.
Luokittele liiketoimintaasi kohtaavat riskit niiden vaikutuksen ja todennäköisyyden perusteella. Saat selkeän riskikartan, jonka avulla voit kohdistaa riskienhallinnan toimenpiteitä juuri oikeisiin kohteisiin.