Vakuutusyhtiöt lihovat

Ja vakuutuksenottajat laihtuvat.

Verkkouutiset kirjoittaa, kuinka vakuutusyhtiöt (ja pankit) taas tahkoavat jättivoittoja vakuutuksenottajan selkänahasta.

Vakuutusyhtiöiltä pitäisi kokonaan kieltää voiton tekeminen.

Vakuuttamisen vanha periaatehan on ”kaikki yhden puolesta”, ja tuo yksi ei tässä tapauksessa tarkoita vakuutusyhtiötä vaikka siellä niin luullaankin.

Vakuutusyhtiöille lakisääteinen pakko tehdä nollatulos ja valtion palkat, niin eiköhän siitä sitten vakuutuksenottajallekin jotain jää.

 

Suomessa toimivat finanssikonsernit ovat kiepauttaneet itsensä odotuksia parempaan tuloskuntoon.

Tulosten paraneminen tuskin jää pankeissa tähän, sillä pankkien tuloksia nakertanut korkokatteen lasku on taittumassa ja taantuman lisäämät luottotappiotkin ovat jo tasaantumassa. Tosin jatkossa pankkien ja vakuutusyhtiöiden voi olla vaikea päästä yhtä hyviin sijoitustuottoihin kuin tänä vuonna ja erityisesti viime vuonna.

Keskiviikkona osavuosituloksensa julkistaneet OP-Pohjola ja Sampo tekivät kaikin puolin mallikkaat tulokset syyskesällä. Jo aiemmin parantuneista tuloksistaan ovat kertoneet Nordea ja tanskalaiseen Danske Bankiin kuuluva Sampo Pankki.

OP-Pohjolalle heinä-syyskuu oli itse asiassa paras neljännes sitten vuoden 2007. OP-Pohjolan tulos ennen veroja oli heinä-syyskuussa 172 miljoonaa euroa. Pääjohtaja Reijo Karhisella riitti useampikin ilonaihe keskiviikon tiedotustilaisuudessa.

– Korkokate on kääntymässä nousuun, muiden tuottojen kasvu on vahvaa ja luottotappiokehitys jatkaa laskevalla uralla, Karhinen luetteli.

Finanssikriisin hellitettyä pankit ovat käyneet kipakkaa kilpailua sekä talletuksissa että asuntolainoissa. Pankit ovat joutuneetkin taiteilemaan kannattavuuden ja markkinaosuuksien pitämisen välillä. Asuntoluottojen marginaalit ovat laskeneet selvästi reilun vuoden aikana.

– Ottaen huomioon mihin sääntelymaailmaan me olemme menossa, niin meidän pitäisi ymmärtää hinnoitella ne suuremmalla marginaalilla, Karhinen totesi asuntolainamarkkinoista.

Sampo lihoi Nordean tuloksella

Myrskyistä ja muista riesoista huolimatta myös OP-Pohjolan vakuutusbisnes ylsi heinä-syyskuussa hyvään tulokseen. Myös Sammon vakuutustoiminta rullasi mainiosti syyskesällä, mutta Sammon todellinen kultajyvä oli sen Nordea-potti. Sammon tulos ennen veroja oli heinä-syyskuussa 338 miljoonaa euroa, josta suurin ansio kuuluu osakkuusyhtiö Nordean loistavalle tuloskunnolle.

Sampo on Nordean suurin omistaja reilun kahdenkymmenen prosentin potilla.

– Olemme monta kertaa sanoneet, että haluamme vielä nostaa omistustamme hieman. Sammon konsernijohtajaa Kari Stadigh totesi keskiviikkona.

Ruotsin valtio on ilmoittanut saattavansa vähentää omistustaan Nordeassa. Sampo seuraakin nyt mielenkiinnolla, mitä Ruotsin valtio osakepotilleen tekee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s