Isännöitsijän vilppitehdas

Keskisuomalainen, 22.4.2013

Isännöimältään asunto-osakeyhtiöltä sekä työantajayhtiöltään varoja kavaltanut mies on tuomittu vankeuteen. Keski-Suomen käräjäoikeus tuomitsi 51-vuotiaalle jyväskyläläismiehelle kaksi vuotta vankeutta kahdesta törkeästä kavalluksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja luottamusaseman väärinkäytöstä.

Syyttäjä vaati vankeuden tuomitsemista ehdottomana, mutta oikeus langetti tuomion ehdollisena. Asunto-osakeyhtiölle mies määrättiin maksamaan yli 77 000 euron korvaukset ja entiselle työnantajalleen yli 120 000 euron korvaukset.

Rikokset tapahtuivat toukokuun 2005 ja lokakuun 2011 välisenä aikana Jyväskylässä, jossa mies toimi Keltinmäessä sijaitsevan asunto-osakeyhtiön isännöitsijänä sekä työskenteli korvauspäällikkönä silloisessa Keski-Suomen Lähivakuutusyhdistyksessä, nykyisessä Lähitapiolassa. Lähitapiolasta kerrottiin viime viikolla, että tuomitun työsuhde purettiin heti tapauksen tultua ilmi, eikä kavalluksilla ole vaikutusta yhtiön toimintaan.

Tuomittu syyllistyi luottamusaseman väärinkäyttöön jättämällä isännöitsijän tehtäviään hoitamatta ja aiheuttamalla asunto-osakeyhtiölle noin 38 000 euron vahingot. Mies muun muassa jätti laskuja maksamatta ja laiminlöi huoneistokohtaisen vuokrankantokirjan pitämisen ja ikkunaremonttiin liittyvien asiakirjojen tekemisen, minkä vuoksi hoito- ja rahoitusvastikkeita jäi perimättä.

Törkeässä kirjanpitorikoksessa oli kyse puutteellisesti laadituista tilinpäätöksistä sekä laiminlyönneistä liiketapahtumien kirjaamisessa kirjanpitoon ja päinvastoin sinne kirjatuista vääristä tiedoista.

Varoja tuomittu kavalsi asunto-osakeyhtiöltä viiden vuoden aikana siirtämällä yhtiön pankkitililtä omalle tililleen eri kerroilla yhteensä yli 29 000 euroa.

Korvauspäällikkönä työskennellessään hän puolestaan kavalsi vakuutusyhtiöltä kolmen vuoden aikana yli 77 000 euroa tehden tai teettämällä tosiasioita vastaamattomia korvauspäätöksiä olemattomista vahingoista ja hyväksymällä ne maksatukseen. Varat hän ohjasi joko omalle tai isännöimänsä asunto-osakeyhtiön pankkitilille.

 

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s