Rikoo ei oo riskillä ruma

Mitä riski oikastaan on?

Sanalla riski kuvataan monia asioita. Se voi olla vaingonvaara tai -uhka. Usein se sisältää ajatuksen, että jotain ikävää ja epäedullista voi sattua. Riski merkitsee niitä vaaratekijöitä, joille ihmiset ovat alttiita tietyllä hetkellä. Riskinä voidaan pitää myös sitä, että tavoitteeksi asetettu positiivinen tavoite ei toteudu.

Riskejä jaotellaan eri tavoin. Tyypillinen jako perustuu riskin mahdolliseen seuraukseen. Pelkästään vahinkoa aiheuttava riski edustaa ns. puhdasta riskiä, vahinkoriskiä. Vahinkoriskin seuraukset ovat aina haitallisia ja tuottavat yritykselle tappioita. Vahinkoriskit ovat tyypillisä vakuutettavia riskejä.

Jos riskin toteutuminen aiheuttaa tuotto-odotusten toteutumatta jäämistä, puhutaan liiketaloudellisesta riskistä. Liikeriskin ottaminen kuuluu normaaliin liiketomintaan, eikä niitä voi vakuuttaa. Liike- ja vahinkoriskit eivät välttämättä ole erillisiä, vaan ne voivat myös riippua toisistaan.

 

Riskiin liittyy neljä tekijää:

  • epävarmuus
  • odotukset
  • laajuus
  • vakavuus

 

Riskiin liittyy aina epävarmuus. Jos tapahtuman seuraus on täysin ennalta tiedossa, kyseessä ei ole riski. Ei, vaikka lopputulos olisi negatiivinenkin.

Odotukset vaikuttavat siihen miten koemme riskin ja sen mahdollisen toteutumisen.

Tapahtuman laajuus ja merkityksellisyys itselle ja muille vaikuttavat riskin koettuun vakavuuteen.

Toisaalta riski sisältää vaaran lisäksi myös mahdollisuuden jostain hyvästä. Se on siten kaksisuuntainen määre, joka sisältää yhtä hyvin valinnanvaraa tai vaihtoehtoja kuin menetystä tai kuolemaa.

Riskien arviointiin sisältyy aina todennäköisyys. Teoreettisesti riski on:

 

Riski = todennäköisyys x vakavuus

 

Riskien tarkastelussa on kysymys ihmisten vapaudesta valita eri vaihtoehtojen välillä ja uskalluksesta tehdä päätöksiä ja ryhtyä tekoihin. Riskin toteutuminen edellyttää usein vaaralle altistumista. Vaaralle altistuminen voi olla vapaaehtoista tai yllätyksellistä. Riski koetaan pelottavana kun se on kontrolloimaton, hallitsematon, sisältää katastrofin aineksia ja katastrofilla on paljon uhreja. Pelottavuutta lisää vielä se, jos riski ei ole vapaaehtoinen.

Selvitä yritystoimintaasi uhkaavat riskit ja niiden vaikutukset. Jo pelkkä tietoisuus olemassa olevista riskeistä ohjaa firmasi toimintaa turvallisempaan suuntaan. Muista myös levittää sanaa riskeistä ja niiden hallintakeinoista koko henkilökunnalle, muuten kukaan ei tiedä missä mennään, eikä osaa reagoida poikkeustilanteissa oikein. Jos panttaat suunnitelmiasi selkäsi takana, olet kuin entinen johtaja Oriola Oy:n Kuulolaitekeskuksessa, missä työskentelin 80-90 lukujen taitteessa. Tämä johtajaguru piti yrityksen strategiaa visusti lukkojen takana, ettei alamaiset vahingossakaan saaneet tietää mihin yrityksen oli tarkoitus mennä. Arvannetkin, ettei Kuulolaitekeskus Oy:tä enää ole itsenäisenä yksikkönä.

Ota riskianalyysi osaksi yrityksesi strategiakierrosta ja tunge riski tiukkaan rikooseen, niin sitä on helpompi käsitellä kuin ympärillä valtoimenaan löllyvää epävarmuutta.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s