Soom moro

Nimittäin jos haluat sanoa vakutuksesi irti, se on yleensä mahdollsta koska tahansa. Vain suurimmilla yrityksillä vakuutusyhtiö voi rajoittaa vakutuksen irtisanomista. Yleinen ehto lienee, että vakuutus on sanottava irti vähintään kolme kuukautta ennen vakuutuskauden loppua. Tämäkin on kuitenkin neuvoteltavissa oleva asia.

Pienet ja keskisuuret yriykset voivat siis sanoa vapaaehtoiset vakuutuksensa irti milloin huvittaa. Läkisääteisistä ei niin vain pääsekään eroon (liikennevakuutus joko ajoneuvo myymällä tai poistamalla rekisteristä, lakisääteinen tapaturmavakuutus kun työntekijöitä ei enää ole eikä tule).

Vakuutusyhtiö puolestaan saa sanoa vakuutuksen irti vain vakuutuskauden vaihteessa. Irtisanomiselle ei tarvitse olla mitään erityistä syytä, mutta irtisanomisesta on ilmoitettava kirjallisesti vähintään kuukautta ennen vakuutuskauden päättymistä. Joskus hyvä vakuutustapa edellyttää, että myös irtisanomisen syy ilmitetaa.

Määräaijan tarkoituksena on varmistaa asiakkaalle aikaa uuden vakuutusturvan järjestämiseksi.

Kesken vakuutuskauden vakuutusyhtiö saa irtisanoa vakuutuksen vain vakuutusehdoissa mainituissa erikoistapauksissa. Tällaisia erikoistapauksia ovat esimerkiksi:

 

kun vakuutuksenottaja on antanut vakuutusyhtiölle vakuutusta tehtäessä vääriä tietoja

jos vahingonvaara on oleellisesti lisääntynyt siitä kun vakutuus tehtiin

jos vakuutettu on tahallisesti tai törkeällä huolimattomuudella aiheuttanut vakuutustapahtuman

jos vakuutettu on vakuutustapahtuman (vahinko) jälkeen vilpillisesti antanut vakuutuyhtiölle vääriä tai puutteellisia tietoja (vakutuuspetos)

 

Vakuutusyhtiö on sanottava vakuutus irti kirjallisesti ilma aiheetonta viivytyststä. Käytännössä heti saatuaan tiedon irtisanomiseen oikeuttavasta perusteesta.

Vakuutusyhtiö menettää irtisanomisoikeutensa jos se ei viivytyksettä toimi yllä mainitun perusteen havaittuaan, paitsi jos asiakas on vilppi mielessään jättänyt ilmoittamatta vaaran lisääntymisestä.

Vakuutus päättyy tässäkin tapauksessa kuukauden kuluttua irtisanomisilmoituksen lähettämisestä.

Vakuutusmaksun maksamattomuuden takia vakuutusyhtiö voi irtisanoa vakuutuksesi päättymään kahden viikon kuluttua irtisanomisilmoituksen lähettämisestä.

Joissakin tapauksissa ja kuluttajavakuutuksissa useimmiten vakuutusmaksu on ulosottokelpoinen ilman eri päätöstä. Tällä on haluttu turvata vakuutuksenottajan etu myös siinä tapauksessa, että vakuutusmaksu on jäänyt jostain syystä maksamatta. Vakuutus ei siis tällöin pääty, vaan maksu peritään ulosottoteitse.

 

Jos toimit normaalin maalairehellisyyden puitteissa, voinet olla aika varma että vakuutuksesi ei pääty ainakaan vakutuusyhtiön irtisanomana. Satunnaisista ulosotolla uhkaamisistakaan ei kannata suivaantua. Ne on tehty sinun etuasi ajatellen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s