Idiootteinako ne meitä pitää?

Että tästäkin pitää oikein laissa säätää.

Vakuutusmeklarin on lain mukaan annettava ennen toimeksiantosopimuksen tekemistä asiakkaalle eräitä itseään koskevia tietoja. Ne on annettava myös toimeksiantosopimusta uusittaessa tai jos ne ovat muuttuneet tai jos asiakas pyytää niitä.

 

Annettavia tietoja ovat:

 

  • nimi
  • toimipaikan osoite
  • mihin vakuutusedustajarekisteriin on merkitty
  • miten rekisteröinnin voi tarkistaa
  • omistaako vakuutusedustaja suoraan tai välillisesti yli 10% jonkin vakuutusyhtiön äänimäärästä tai pääomasta
  • omistaako jokin vakuutusyhtiö tai sen emoyritys suoraan tai välillisesti yli 10% vakuutusedustajan äänimäärästä tai pääomasta
  • menettelyt, joiden mukaan asiakas voi tehdä valituksia vakuutusedustajasta

 

Vakuutusedustajan on ilmoitettava asiakkaalle oma nimensä. Ja jos vakuutusedustaja toimii oikeushenkilön lukuun tai toiminimellä on myös kyseinen nimi ilmoitettava. Asiakkaalle on käytävä selvästi ilmi kenen henkilön ja minkä yrityksen kanssa hän on tekemisissä.

Toimipaikan osoitteella tarkoitetaan osoitetta, jossa asiakas voi halutessaan asioida. Postilokero, tai vastaavan osoitteen ilmoittaminen ei riitä.

Kotimaisen meklarin on ilmoitettava, että tämä on rekisteröity Finanssivalvonnan pitämään vakuutusedustajarekisteriin. Rekisteröinnin voi tarkistaa Finanssivalvonnasta, ja sieltä saa tarvittaessa rekisteriotteita. EU:n sijoittumisvapauden perusteella Suomessa toimivat ulkomaiset meklarit on rekisteröity kotimaassaan.

Omistussuhteista puolin ja toisin on ilmoitettava vain jos se on kymmenen prosenttia tai enemmän.

Vakuutusedustajan toiminnasta voi valittaa monella tavalla. Riita-asian voi panna vireille käräjäoikeudessa. Tuomioistuinten ulkopuolella riita-asioita käsittelevät mm. Kuluttajien vakuutustoimisto, Vakuutuslautakunta ja Kuluttajavalituslautakunta. Riippuu asian osaisista ja asiasta mikä instanssi kulloinkin on käytettävissä tai sopivin.

 

Olemme me meklarit näköjään sen verran pelottavaa porukkaa, että siitäkin pitää oikein laissa muistuttaa, että asiakkaan luo mennessään on sanottava nimensä ja minkä firman palveluksia kaupittelee. Eiköhän vakuutusyhtiöissä ja valtion hommissa ole tapana esitellä itseään tuntemattomille? Sillä nehän Vakuutusedustuslain ovat yhdessä räätälöineet Euroopan tiukimmaksi kansalliseksi vakuutusalan säännöstöksi.

Vaatimus omistussuhteiden ja sen aiheuttaman riippuvuuden ilmoittamiseksi on kyllä paikallaan. Voisi olla jopa alhaisemmallakin rajalla kuin vaadittu 10%. Tuskin minäkään tätä juttua raapustelisin, jos omistaisin vaikka 5% If:stä.

Lain säätäjä on näköjään lähtenyt lobbarien pelottelemana siitä lähtökohdasta, että vakuutusmeklarin kanssa asioidessa tulee kuitenkin loppujen lopuksi riitaa, ja vaarallinen meklari pääsee livahtamaan kuin koira veräjästä jos asiakkaalle ei koko ajan suureen ääneen toitoteta miten valitetaan oikein.

 

Kun vakuutusedustuslaista on näköjään jäänyt muutama oleellinen ohje pois, lisään ne tähän loppuun itse:

 

  • muistakaa käydä pissalla ennen nukkumaanmenoa
  • ei saa kaivaa nenää ruokapöydässä

 

Keksi itse lisää…

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s