Vero se on vakuutusmaksuverokin

Melkein kaikista tavaroista ja palveluista pitää maksaa arvonlisäveroa (ALV). Mutta vakuutusmaksuissa sitä ei ole. Jiihaa. Eipä kuitenkaan hihkuta enneaikaisesti. Vakuutusmaksuissa on mukana vakuutusmaksuvero, joka on yllättäen 22% niin kuin arvonlisäverokin. Vakuutusmaksuveroa ei voi vähentää alv verolaskelmassa.

Vakuutusmaksuvero on luonteeltaan samanlainen vero kuin arvonlisäverokin. Vakuutusmaksuverokin on välillinen vero, jonka suorittamisesta vastaa Suomessa toimiva vakuutusyhtiö (tai ETA vakuutusyhtiö).

Suomalainen vakuutusyhtiö laskuttaa vakuutusmaksuveron vakuutusmaksun yhteydessä.

Jos taas maksat vakuutusmaksun suoraan ulkomaalaiselle vakuutusyhtiölle (ei siis yllä mainittu ETA vakuutusyhtiö), siirtyy vakuutusmaksuveron suorittamisen velvollisuus itsellesi. Sinusta tulee siten verovelvollinen vakuutusmaksuveron suhteen, eikä ulkomaalaisesta vakuutusyhtiöstä.

Olet itse verovelvollinen myös jos meklari hoitaa sinulle vakuutuksen ulkomailta. Tässä tapauksessa tosin pääset astetta (tai aika montakin) helpommalla, sillä meklarisi laskee ja tarvittaessa tilittääkin verot puolestasi veroviranomaisille. Epäilen kuitenkin, että itse maksun suorittamisesta et tässäkään tapauksessa pääse eroon. Tai sitten sinulla tosiaan on hyvä meklari.

Yllä olevia tilanteita voi tulla eteen kun esim. konsernin emoyhtiö ottaa vakuutukset jostain valtiosta kattamaan kaikkia konserniyhtiöitä maailmanlaajuisesti. Veroa on tällöin maksettava Suomeen siitä vakuutusmaksun osasta, joka kohdistuu suomessa olevaan riskiin. Vero tulee suorittaa oma-aloitteisesti.

Vakuutusmaksuveroa puolestaan ei peritä vakuutusmaksusta, joka perustuu henkilö-, luotto- ja jälleenvakuutukseen. Veroa ei peritä myöskään potilasvakuutuksesta (mutta sehän onkin tavallaan henkilövakuutus).

Myös ulkomaan kuljetusvakuutukset ja pääasiassa ulkomaanliikenteeseen käytettävien alusten vakuutukset ovat verottomia. Kokonaan verottomia ovat myös pelkästään ulkomailla sijaitsevien riskien vakuutukset. Suomeen ei tarvitse maksaa vakuutusmaksuveroa jossain toisessa valtiossa sijaitsevan omaisuuden tai vastuuriskin vakuuttamisesta täällä.

Tarvitaan vankkaa riskien ja eri maiden riskiprofiilien tuntemista, jotta pystytään totuudenmukaisesti laskemaan eri maissa sijaitsevien riskien osuudet joskus suurestakin vakuutuskokonaisuudesta. Tällöin kannattaa hankkia käyttöön pikemminkin riskien asiantuntijoita kuin verojuristeja.

Ellet osaa laskea riskiprofiileja oikein, maksat vakuutusmaksuveroa joko liikaa tai liian vähän. Molemmissa on omat huonot puolensa jos veroviranomainen päättää ottaa sinut hampaisiinsa vakuutusmaksuveroasiassa. Tai toisessa tuhlaat joka tapauksessa rahojasi turhaan. Kun riskimaksusi jakautumisen on määritellyt riskien asiantuntija hyväksyy viranomainenkin perustellun laskelman ilman suurempia hälyjä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s