Aineettoman pääoman vakuuttaminen

Monissa yrityksissä on jo tiedostettu aineettoman pääoman merkitys taloudellisten tekijöiden rinnalla kilpailussa menestymisen osatekijänä. Usein ei silti tiedetä millaiset aineettomat tekijät korostuvat juuri oman yrityksen liiketoiminnassa.

Sellaiset asiat, kuten osaava henkilökunta tai hyvä maine ovat tärkeitä kaikille yrityksille, mutta eri toimialoilla on monia omia tyypillisiä tekijöitään. Esimerkiksi patenttien merkitys on suuri tuotekehityspainotteisilla aloilla.

Jokaisessa yrityksessä tulisi järjestelmällisesti miettiä mitkä ovat juuri sen oman toiminnan kannalta tärkeimmät aineettomat menestystekijät. Suurin osa niistä on liikeriskejä, mutta osan voit suojata vakuutuksellakin.

Paula Kujansivu et al. jakavat aineettomat menestystekijät kolmeen osa alueeseen kirjassaan Liiketoiminnan aineettomat menestystekijät:

 

Suhdepääoma:

 

 • suhteet asiakkaisiin
 • suhteet muihin sidosryhmiin
 • maine
 • brändit
 • yhteistyösopimukset

 

Rakennepääoma:

 

 • arvot ja kulttuuri
 • työilmapiiri
 • prosessit ja järjestelmät
 • dokumentoitu tieto
 • immateriaalioikeudet

 

Inhimillinen pääoma:

 

 • osaaminen
 • henkilöominaisuudet
 • asenne
 • koulutustaso
 • henkilökohtaiset verkostot
 • kokemustausta
 • hiljainen tieto

 

Suurimman osan luettelon asioiden vaikutuksilta et voi suojautua vakuuttamalla, mutta ne ovat kaikki olennaisia asioita hallittaessa vakuutettavia riskejä. Immateriaalioikeuksiin liittyviltä kustannuksilta kuitenkin voit suojautua vakuutuksella.

Immateriaalioikeuksia ovat mm. tekijänoikeudet ja teollisoikeudet. Teollisoikeuksia ovat mm. patentti, hyödyllisyysmalli, tavaramerkki, mallioikeus, jne. Teollisoikeuksia on aina haettava erikseen (suomessa patentti- ja rekisterihallituksesta).

Teollisoikeuksiin (kuten myös luonnollisesti tekijänoikeuksiinkin) liittyy aina loukkausriski. Esimerkiksi patentin loukkaus voi pahimmillaan johtaa koko yritystoiminnan loppumiseen. Viime päivinä on (ainakin radion) uutisissa puhuttu paljon siitä, miten Nokia on haastanut Applen yhdysvalloissa oikeuteen joidenkin patenttien loukkauksesta.

Vaikka esimerkissä voi olla kysymys myös markkinoinnillisesta hypestä ja Nokialla varmaan riittää rahaa hoitaa oikeudenkäynti USA:ssa, tietäisi tällainen riitely monelle pienemmälle puljulle lappua luukulle.

Immateriaalioikeuksien loukkauksia vastaan voi kuitenkin suojautua vakuutuksella. IPR (Intellectual Property Rights) -vakuutus korvaa itse asiassa oikeusrikkomusta seuraavien oikeudenkäyntien ja muiden toimenpiteiden kustannuksilta, ei itse loukkaukselta (joka voi olla tahatonkin).

IPR vakuutuksesta korvataan sekä puolustus- että hyökkäyskuluja (tarkista omasta vakuutusyhtiöstäsi millainen rakenne heidän vakuutuksessaan on).

Vakuutus kattaa tällöin kulut, kun vakuutettu joutuu puolustautumaan väitettyä IPR rikkomissyytettä vastaan. Sinua siis syytetään siitä, että olet loukannut jonkun teollisoikeuksia. Puolustautuminen voi tapahtua joko oikeudessa tai muulla tavalla.

Hyökkäyskuluilla tarkoitetaan niitä kuluja, jotka syntyvät kun vakuutuksenottaja pyrkii estämään toista käyttämästä omaa oikeuttaan (vaikka patenttia). Nyt joku muu yrittää käyttää sinun teollisoikeuksiasi luvatta.

Suomessakin käydään muutamia kymmeniä patentteja koskevia riitoja vuosittain. Oikeudenkäyntikulut ovat yleensä suuret asian käsittelyn keston sekä kalliiden asiantuntijatodisteluiden takia. Vakuutusyhtiöiden mukaan kulut nousevat satoihin tuhansiin euroihin. Saatetaanpa lähestyä jopa miljoonaa Euroa.

 

IPR vakuutuksella suojaudut yllättäviltä oikeudenkäyntikustannuksilta kun toimit alalla, jolle on tyypillistä uusien innovaatioiden kehittäminen tai aineettomat oikeudet ovat muuten tärkeitä. Voit vahingossa loukata jonkun muun patenttia tai muuta suojaa, vaikka luulit itse keksineesi koko jutun. Kun joku amerikkalainen jätti tulee ovelle kolkuttelemaan alkaa isommaltakin pojalta housut tutista. Tai jos todella olikin niin, että keksit juttusi ensin, saat suojan sitä samaa amerikkalaista jättiä vastaan ”hyökätessäsi”.

IPR vakuutuksen myöntäminen edellyttää useimmiten immateriaalioikeuksien tarkkaa läpikäyntiä ja IPR riskien kartoitusta. Vaikka et sitten loppujen lopuksi vakuutusta saisikaan, olet taatusti selvemmillä vesillä IPR:iesi kanssa kuin ennen vakuutuksen hakemista.

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s