Korvaushakemusten määräajat

Vakuutuskorvauksia haettaessa käytössä on tietyt vanhentumisajat, jonka jälkeen vakuutusyhtiön ei tarvitse korvata ilmoitettua vahinkoa.

Ihan tulipalokiire ei kuitenkaan ole. Vapaaehtoisessa vahinkovakuutuksessa korvausta on haettava vuoden kuluessa siitä, kun korvauksen hakija on saanut tietää mahdollisuudestaan saada korvausta, ja viimeistään 10 vuoden kuluttua vakuutustapahtuman sattumisesta.

Se, että tiedät mahdollisuudestasi saada korvausta edellyttää yleensä tietoa vakuutustapahtumasta (vahinko), vakuutuksen olemassaolosta ja vakuutuksen myöntäneestä yhtiöstä. Korvauksen hakemisen määräaika ei pitene sillä, että korvauksen hakijalta menee aikaa edellä mainittujen seikkojen selvittämiseen.

Korvausvaatimusta ei kuitenkaan tarvitse vanhentumisajan katkaisemiseksi tehdä yksilöidysti, vaan riittää kun vahinkoilmoitus on toimitettu vakuutusyhtiöön määräajassa. Yksityiskohdat voidaan selvittää myöhemminkin.

Lakisääteisessä tapaturmavakuutuksessa tapaturmailmoitus on lain mukaan tehtävä viipymättä.

Käytännössä ilmoitus tehdään usein vasta, kun vahingoittunut on palannut lyhyen sairasloman jälkeen työhön. Pidempiaikaisissa tapauksissa, yleensä ammattitaudeissa, ei kuitenkaan saa jäädä odottamaan paranemista, vaan ilmoitus on tehtävä heti. Myös sairaanhoitokulujen maksusitoumustilanteet edellyttävät pikaista ilmoittamista.

Lakisääteisessä tapaturmavakuutuksessakin korvausasian vanhentuminen voi tulla lain mukaan kyseeseen, kun ilmoitus on tullut vakuutusyhtiöön yli vuoden kuluttua tapaturmasta.

Korvaus voidaan evätä viivästymisajalta, jos asian vireille tulo on kohtuuttomasti viivästynyt työntekijästä johtuvasta syystä. Korvausta ei kuitenkaan evätä vireille tuloa edeltävän vuoden ajalta. Käytännössä tapaturmavakuutuksen korvausasia ei vanhene.

Tapaturmavakuutuksen korvausasia ei myöskään vanhene sen jälkeen kun se on kerran tullut vireille. Kuluja voi hakea niin kauan kuin niitä syntyy.

Kuljetusvakuutuksen korvausasian vanhentumisajat ovat lyhyemmät. Lisäksi vastaanottajan on tehtävä kirjallinen huomautus rahdinkuljettajalle syntyneestä vahingosta tavaraa luovutettaessa. Jos vahinkoa ei ole heti huomattu, huomautus on tehtävä mahdollisimman pian. Eri kuljetusmuodoilla on erilaiset aikarajat huomautuksen tekemiseen. Ne vaihtelevat kolmesta päivästä kahteen viikkoon, kun kyse on piilevistä vahingoista.

Vakuutusyhtiölle on tehtävä kirjallinen vahinkoilmoitus kuuden (6) kuukauden kuluessa vakuutetun kuljetuksen päättymisestä tai sen todennäköisestä päättymisestä. Jos kuljetuksen päättymispäivää ei voida selvittää, lasketaan vanhentumisaika vahinkopäivästä tai todennäköisestä vahinkopäivästä. Mikäli ilmoitusta ei tehdä määräajassa oikeus korvaukseen menetetään kokonaan.

Yksilöity, rahamääräinen vaatimus on lisäksi tehtävä viimeistään 11 kuukauden kuluessa vakuutetun kuljetuksen päättymisestä (+ samat lisämääreet kuin yllä).

Jos vakuutusyhtiö menettää mahdollisuutensa korvauksen takaisinhakuun vahingon aiheuttajalta tai hyvitykseen yhteisessä haverissa korvaushakemuksen viivästymisen takia, menettää korvauksen hakija oikeutensa korvaukseen vastaavalta osin.

Yksilöity rahamääräinen vaatimus on kuitenkin aina esitettävä viimeistään kolmen vuoden kuluessa vakuutetun kuljetuksen päättymisestä (+samat lisämääreet kuin yllä), muuten oikeus korvaukseen menetetään kokonaan.

 

Korvaushakemusten ja muutoksenhaun määrä- ja vanhentumisajat kannattaa tarkistaa vakuutuskohtaisesti joko sopimusta tehtäessä tai viimeistään heti vahingon satuttua. Aina ei kuitenkaan ole niin kiire, ettei itse vahinkoa ehdittäisi ensin hoitaa. Soita ensin palokunta ja sitten vasta vakuutusyhtiöön.

Terveellä maalaisjärjellä selviää alkutoimista melko hyvin. Maksaja selviää joka tapauksessa vasta myöhemmin. Vakuutusyhtiötä ei nimittäin sido etukäteen anettu lupaus korvauksesta, korvausmäärästä tai korvauksen suortustavasta, jos ne poikkeavat vakuutussopimuksen mukaisesta vastuusta.

2 comments

 1. Tiinasvoice

  Hei!
  Osaisitko vastata seuraavaan kysymykseen. Koskeeko laki säädettyjen määräaikojen laskemisesta Potilasvahinkolakia? Käsittääkseni potilasvakuutuslaissa ei ole erityistä säännöstä määräajan umpeutumisesta. Katkeiseeko ilmoitus 10 vuoden loppullisen vanhentumisen. Oma käsitykseni on , että on , että kyllä.
  Tässä:
  5 § (31.5.1938/211)

  Kun määräpäivä tai määräajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tahi arkilauantai, saa tehtävän toimittaa ensimmäisenä arkipäivänä sen jälkeen. (30.6.1966/358)

  Tämän pykälän säännöksiä sovellettakoon myös, kun muualla laissa on säädetty, että määräpäivän tai määräajan viimeisen päivän sattuessa pyhäpäiväksi tehtävän saa toimittaa ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä.

  Eli postista johtuvista syistä, ilmoitus saapunut 27.7 ja loppullinen vanhentuminen 25.7. 25.7.2015 on ollut lauantaipäivä. Sähköistä ilmoitusta eivät hyväksy.
  Potilasvahinkokeskus käyttää nyt 10§ perusteena 10 vuoden määräajasta korvausvaatimuksen esittämiselle.
  Potilasvahinkolaissa ei ole erityissäännöstä määräajan umpeutumiseen, joten käsittääkseni tämä yleinen säännös määränajan umpeutumisesta, pitäisi koskettaa myös potilasvahinkolakia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s