Tirehtöörien vastuut (ja vastuut)

Nykyään osakeyhtiölaista löytyy säädökset hallituksen ja toimitusjohtajan vastuusta aiheuttamastaan vahingosta yhtiölle ja sen osakkaille. Ne ilmestyivät sinne joskus 1980 luvulla. Sitä ennen ei juuri ollut tarvetta hallintoelinten vastuuvakuutukselle. Kun ei ollut vastuutakaan.

Toisaalta, nykyään rotat jättävät uppoavan laivan jo aikaisemmin (Hienonen, Simos, jne). Saavat vielä kultaisen kädenpuristuksen kaupan päälle.

Suomessa myönnettävät hallintoelinten vastuuvakuutukset perustuvat osakeythtiölain vastuupykäliin (tai osuuskuntalain, tai säätiölain, jne.). Vakuutusehdoissa viitataan aina asianomaisiin lakeihin. Muiden lakien perusteella syntyneitä vahinkoja hallinnon vastuuvakuutukset eivät korvaa.

Vakuutuksella voidaan kattaa niiden toimielinten vastuu, jotka voivat osakeyhtiölain mukaan joutua korvausvelvollisiksi. Näitä ovat hallituksen jäsenet (tai hallintoneuvoston jäsenet) ja toimitusjohtaja.

Osakeyhtiön ollessa kyseessä vakuutus kattaa vakuutetun henkilön (esim. hallituksen jäsenen) korvausvastuun yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle, kun korvausvastuu perustuu osakeyhtiölakiin. Se ei siis korvaa muihin lakeihin perustuvaa korvausvastuuta.

Hallintoelinten vastuuvakuutusksesta korvataan sellainen varallisuusvahinko, jonka vakuutettu on aiheuttanut teollaan tai laimilyönnillään toimiessaan vakuutuksenottajan hallintoelimen jäsenenä. Vakuutus ei kata henkilö- eikä esinevahinkoja. Ne korvataan mm. yrityksen toiminnan vastuuvakuutuksesta.

Hallintoelinten vastuuvakuutuksesta ei korvata yhteiskunnan määräämiä sanktioita (sakkoja, veroja, veronkorotuksia), vaikka ne tulisivatkin vakuutettujen korvattaviksi. Vakuutus ei siis kata vahinkoja, jotka eivät perustu vahingonkorvausvastuuseen.

Suuret osakkeenomistajat suljetaan monesti vakuutusturvan ulkopuolelle. Suurella osakkeenomistajalla on yleensä mahdollisuus vaikuttaa yrityksen hallituksen päätöksiin. Näin ollen hän voisi aiheuttaa vahinkoa itse itselleen.

Hallintoelinten vastuuvakuutuksen omavastuu on usein suhteellisen matala, koska vakutuus suojaa yksittäisiä ihmisiä, ei varsinaisessti yritystä.

 

Jos olet palkkajohtaja, vaadi työnantjaltasi hallinnon vastuuvakuutus turvaamaan korvausvastuusi yhtiötä kohtaan. Jos olet yrityksen omistaja, ota heti hallinnon vastuuvakuutus turvaamaan toimielintesi päätösten aiheuttamat menetykset. Riitaa syntyy ennemmin tai myöhemmin jos (tai nykysuhdanteessa voisi kai sanoa kun) yhtiönne kassa alkaa näyttää pidempään pakkaslukemia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s