Miten se YEL vakuuttaminen nyt meneekään?
Eläkelakien muutoksen takia osakeyhtiön johtavassa asemassa työskentelevä osakas, joka omistaa yksin yli 30% yhtiön osakkeista, tai yhdessä samassa taloudessa asuvan perheenjäsentensä kanssa yli 50% niistä, vakuutetaan yrittäjänä, eli YEL vakuutuksella.
Aiemmin osakas vakuutettiin TyEL vakuutuksella, jos omistusosuus yksin tai perheenjäsenten kanssa yhdessä oli enintään 50%.
Fifty-fifty omistajat pääsevät siis nyt YEL vakuutuksen piiriin.
Mitä etua YEL:stä sitten on TyEL:iin verrattuna?
Pääasiassa se, että vakuutettu voi itse päättää palkkasumman, jonka mukaan vakuutusmaksu määräytyy (ja niin muuten määräytyy aikanaan maksettava eläkekin). Palkkasumman voi valita 6 896,69€:n ja 156 625,00€:n väliltä (2011) riippumatta siitä, paljonko palkkaa itselleen maksaa.
Voit siis maksaa eläkemaksuja vähemmän kuin todellinen palkka edellyttäisi. Jos taas firmalla rahaa on kuin roskaa, voit maksaa enemmän kuin todellinen palkka edellyttää.
YEL:iin siirryttäessä noudatetaan kahta määräaikaa.
Yrityksessä työskentelevän, vain osinkoa tai voitto-osuutta nostavan yrittäjän, jonka omistusosuus osakeyhtiöstä on ollut enintään 50%, pitää tehdä YEL vakuutus viimeistään 30.6.2011.
Palkkaa saanella TyEL vakuutetulla on aikaa hoitaa vakuutuksensa kuntoon 30.6.2014 mennessä.
YEL vakuutettu vähemmistöomistaja kuuluu lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin. YEL vakuutukseen siirtyminen kannattaa ilmoittaa myös tapaturmavakuutusyhtiöön, ettei YEL vakuutetulta peritä turhaan työntekijän työttömyysvakuutusmaksua (vaikka maksut oikenevatkin vuosi-ilmoituksella, olisivat rahat turhaan vakuutuksessa kiinni jopa vuoden ajan).
Uusi YEL vakuutettu, sellainen jolla ei ole aikaisemmin ollut YEL vakuutusta, saa vakuutusmaksuunsa aloittavan yrittäjän alennuksen, 25% ensimmäisen 48 kuukauden ajaksi.