Myyntisaamisten vakuuttaminen

No nythän niitä liikeriskejä voi sittenkin vakuuttaa, vaikka juuri aikaisemmin on moneen kertaan väitetty, että niitä ei voi vakuuttaa. Totta se on. Osa liikeriskeiksi katsottavista riskeistä on sittenkin vakuutuskelpoisia.

Yksi tällainen rajatapaus on myyntisaamisten vakuuttaminen. Jos vaikka myyt tavaraa epämääräisille hampuuseille velaksi, voit vakuuttaa myyntisaatavasi luottovakuutuksella.

Itse asiassa myyntisaamiset kannattaa usein vakuuttaa vaikka asiakas ei hampuusi olisikaan. Tilapäisiä maksuvaikeuksia voi syntyä aika ajoin kenelle tahansa. Eri asia on sitten ne ostajat, jotka eivät koskaan edes aio maksaa tilauksiaan.

Myöntävä vakuutusyhtiö selvittää joka tapauksessa ostajan taustat hyvinkin tarkasti. Niin, että ei luottovakuutustakaan saa varmuudella kaikkia saatavia kattamaan. Varsinkaan, jos haluat vakuuttaa vain huonoimmat maksajasi.

Luottovakuutus on vakuutus luottotappioiden varalta. Vakuutuksenottajana voi siis olla yritys, joka myy tavaroita tai palveluita toisille luotolla. Vakuutuksen korvauksen laukaisee asiakakan maksukyvyttömyys. Asiakkaan (ostajan) ei tarvitse edes tietää, että olet varautunut vakuutuksella hänen maksukyvyttömyytensä varalle.

Luottovakuutus voi koskea vakuutuksenottajan koko asiakaskuntaa tai vain joitakin nimettyjä asiakkaita tai asiakasryhmiä. Kysymykseen voi tulla myynti jollekin maantieteelliselle alueelle (esim. johonkin yksittäiseen maahan tai muulle laajemmalle alueelle), tietty asiakaskunta (esim. nimetty toimiala) tai nimetty tuoteryhmä.

Vakuutuksella ei kuitenkaan voi kattaa pelkästään entuudestaan huonoiksi maksajiksi tiedettyjen asiakkaiden myyntisaatavia, vaan vakuutuksen kohteena on oltava laajempi ryhmä, kuten yllä mainittiin. Muutenhan voisit tosiaan myydä hampuuseille ja vakuutusyhtiö kantaisi kaikki tappiot.

Luottovakuutuksessa, kuten muissakin vakuutuksissa vakuutuksenottajalla on omavastuu. Omavastuu on yleensä 10% – 25% luottotappion määrästä. Koko saatavaa ei siis voida vakuuttaa, eikä vakuutusyhtiö siten kokonaisuudessaan vastaa löperön toimintasi aiheuttamista luottotappioista.

 

Luottovakuutus toki myös maksaa jotain. Sekin tavallaan kasvattaa omaa osuuttasi luottotappion määrästä.

 

Ulkomaille suuntautuvassa kaupassa kuvaan astuu usein mukaan myös poliittiset riskit. Tällaisia voivat olla sota, sodan uhka, poliittiset päätökset (tuontikieltoja, valuuttarajoituksia, jne.). Kauppa- ja teollisuusministeriön alainen Finnvera myöntää myös poliittisia riskejä kattavaa vientiluottovakuutusta. Kaiken takana on loppujen lopuksi Suomen valtio, eli se maksaa viulut, jos Finnveran rahat loppuvat. Joissakin tapauksissa poliittisia riskejä voi vakuuttaa myös kaupallisissa vakuutusyhtiöissä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s